Ervaringsdeskundige

Rust en Ruimte is een heerlijke en veilige plek waar je in alle rust kunt werken aan fysiek en mentaal herstel na een emotionele gebeurtenis in het leven. Denk daarbij aan een overlijden, ernstig ziek worden of een echtscheiding. Het kan ook zijn dat meerdere gebeurtenissen elkaar opvolgen. Het is dan een enorme uitdaging om plezier te hebben in het leven en alle dagelijkse dingen vol te houden.

De locatie, zowel buiten als binnen, nodigt je uit om jezelf te durven zijn met de pijn en het verdriet dat je bij je draagt. Misschien ben je je bewust van de emoties die je leven beïnvloeden. Het kan ook zijn dat je die niet weet...

Naast therapeute en coach bij Rust en Ruimte ben ik, Ellen, ervaringsdeskundige op het gebied van  kanker. Medio 2016 werd een kwaadaardige tumor in mijn rechter oorspeekselklier ontdekt. De schrik was groot. Mijn leven stond stil...
In korte tijd volgde een operatie en 7 weken bestraling. Een dagelijkse rit van de polder naar de stad, bijgestaand door familieleden en vrienden. Hun support steunde me enorm. Al mijn plannen voor de nieuwe praktijk gingen de koelkast in. 

Om alle ervaringen en gevoelens onder woorden te brengen schreef ik een blog en schilderde op doek. Na de periode van behandeling kwam ik er achter dat het verwerkingsproces nog in volle gang was, in feite begon het nu pas. Ondanks de vermoeidheid ben ik niet op de bank blijven zitten maar doorgegaan met activiteiten, zoals wandelen, zwemmen, tuinieren en het kleinvee verzorgen. Vooral het schilderen hielp om mijn 'binnenwereld' naar buiten te brengen. Het werd me duidelijk wat ik dacht en voelde en kon ik er daarna beter over praten en zette ik stappen in mijn verwerkingsproces.

Anderen hierbij helpen is mijn drijfveer.

Ik heb ervaren hoe het is om ernstig ziek te zijn en in onzekerheid te leven. Ik ontdekte wat ik eigenlijk al wist: ieder mens zoekt zijn/haar eigen weg in het verwerken van een ziekte. Ook doet iedereen dat in een eigen tempo. In het woord 'verwerken' zit het woord 'werken'. En dat is het zeker. Het gaat met up en downs. Zo zet je één stap vooruit en dan weer 2 stappen achteruit. Het kost energie. Het hoort er allemaal bij'. Terugkeren naar werk was een volgende stap. Dat gaat iets makkelijker als je de emotionele gebeurtenis grotendeels verwerkt hebt.

Tijdens een begeleidingstraject zet ik activiteiten in. Allerlei oefeningen en opdrachten helpen om jouw gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Daarna weet je vaak zelf op welke manier je jouw emoties wilt uiten. De manier die bij jou past.
Persoonlijk heb ik ervaren dat dit werkt en nodig ik je uit dit avontuur samen met me aan te gaan.

                                                                                                                              ...in kleine stappen kom je er ook!